Flyg till St Petersburg

Att flyga till St Petersburg är det bästa alternativet om man inte vill åka tåg eller buss i flera dagar eller jobbiga båtresor. Det är relativt billigt att flyga och det brukar vanligtvis kosta runt 2500 kronor tur och retur.

Under januari till april och september till november är det lågsäsong och då kan man hitta billigare resor.

Att hitta billiga flygbiljetter brukar inte vara några problem för den som bemödar sig med att kolla runt lite extra och dessutom kan vara lite flexibel. Det går direktresor till St Petersburgs flygplats Pulkovo från Arlanda, Sturup och Landvetter och resan tar ungefär en och en halv timme.

Flyger man med lågprisbolag får man ofta räkna med ett byte som gör att resan tar lite längre tid. De lågprisbolag som trafikerar Pulkovo flygplats med internationella rutter är bland andra Norweigan Air Shuttle, Wind Jet och German Wings.

Flygplatsen är mellanstor i Ryssland och ligger nära St Petersburgs centrum. Flygplatsen har två olika terminaler och vanligast är att man reser från terminal två om man ska till Sverige, då terminal ett främst hanterar inrikesflygningar. I bägge terminalerna finns de flesta bekvämligheter en flygplats kan tänkas ha.

Det finns restauranger, caféer och barer för den som är hungrig eller törstig. Det finns även konstgallerier och tidnings och bokaffärer med internationella titlar. Det finns även bankkontor där man kan växla pengar och apotek med de vanligaste medicinerna.

Flyger man internationellt finns det även ett par tax-free-butiker där man kan köpa bland annat billiga hygienartiklar, tobaksvaror och alkohol, man får se till helhetskostnaden när man letar efter billiga resor.

Flygplatsen har gott rykte och en är en av de internationella flygplatserna i Ryssland med minst förseningar.

Det beror till viss del på att de flesta inflygningarna kommer från Europa och St Petersburg är ju den ryska stad som ligger närmast västra Europa och det blir sällan kraftiga förseningar på kortare flygningar. Det finns under vintertid en viss risk för halka eller snöoväder som kan skapa förseningar.