Nattliv och nöje i St Petersburg

St Petersburg har ett rikt nattliv och det finns säkerligen någonting för alla smaker. Det finns allt ifrån ”hål-i-väggen-barer” med öl för endast ett par kronor till stora trendiga flervåningsnattlubbar eller påkostade kasinon där gästerna anländer i limousiner eller flashiga bilar. Det varvas sjaskiga strippklubbar med eleganta pianobarer och förstklassiga jazzklubbar.

På de vanliga ställena är det väldigt billigt jämfört med svenska priser och dricker man vodka får man valuta för pengarna.

Det råder för det mesta god stämning på uteställena och slagsmål och fylla förekommer inte särskilt ofta. Det är dock ovanligt att personal eller vaktar talar engelska men man få försöka göra sig förstådd i alla fall och oftast är de positivt inställda till turister.

Stadens nattklubbar har oftast öppet till sex på morgonen under helgerna och vissa även senare än så.

Pubarna stänger oftast runt tre på natten. Barerna i St Petersburg utgår ofta från något tema som irländskt, nostalgi, trendigt eller sport.

De flesta barerna serverar även mat och den brukar gå i samma tema. Det brukar finnas antingen DJ eller livemusik, framförallt under helgerna. Stadens utbud växlar ständigt och det kan vara svårt att veta vart man ska gå. Det kan därför vara smart att kolla på affischer och planscher i staden då det oftast är de som uppdateras mest frekvent.

En av St Petersburgs mest legendariska nattklubbar är Money Honey som ligger mitt i stadens centrum. Det är två olika klubbar som delar entré och på tre våningar trängs svettiga dansgolv, röjiga barer med biljardbord och andra spel.

Klubben är en del av St Petersburgs kulturliv och väl värt ett besök. Klubben drog igång 1994 och tanken är att det ska vara en exklusiv lokal med billiga priser vilket gör det hela genialt. Stor nattklubb mitt i centrum som har billigare priser än de flesta andra ställena i staden.

En pub som man borde besöka om man är i St Petersburg är Liverpool Bar & Pub, framförallt om man gillar Beatles. Beatles är temat på baren och ur högtalarna spelas gamla 60-talsklassiker. Här serveras även ovanliga öler och det finns ett stort utbud av cognac, whiskey och calvados.