Sevärdheter och Kultur i St Petersburg

St Petersburg är en stad full av sevärdheter och det finns många olika utflyktsmål för turister vad man än är intresserad av. Det staden kanske mest är känd för är sina många stora och vackra katedraler och kyrkor och sina museer.

Den kändaste katedralen är Kazankatedralen. Katedralen byggdes under 1800-talets början och stod färdig 1811. Katedralen består av en huvudbyggnad som döljs bakom nästan 100 pelare mot stadens huvudgata Nevsky Prospekt.

Vorokin är arkitekten bakom katedralen och hans ursprungliga plan var att bygga lika många pelare även åt andra hållet, något som aldrig blev av. Utanför katedralen har det bildats en samlingsplats för stadens invånare och det är populärt att sitta i skuggan som katedralen kastar under varma sommardagar.

St Petersburgs största katedral är dock St Isaacs katedral. Katedralen har en area på nästan 11.000 kvadratmeter och den är över 100 meter hög. Byggnaden väger runt 300.000 ton och det tog 40 år att bygga den innan den stod färdig år 1858.

Det finns möjlighet att ta sig till katedralens topp där man får en magnifik utsikt över stadens centrala delar. Kyrkan vid blodet kallas stadens kanske vackraste kyrka. Den stod klar år 1907 och tillägnades Alexander II efter att han utsatts för en attack vid platsen där kyrkan idag står.

Det finns två andra stora katedraler, Smolnykatedralen, en 1700-talsbyggnad som ritades av italienske Francesco Rasterelli och Vladimirskykatedralen som är uppkallad efter den kände konstnären Boris Vladirmirski.

Det finns gott om bra museer i St Petersburg. Ett av stadens största är Ryska Museet. Här finns över 400.000 objekt i samlingen vilken den största samlingen av rysk konst i världen ryms. Museet inryms i Mikhailovskypalatsen som ligger mitt i hjärtat av St Petersburg och designades av Carlo Rossi.

I St Petersburg finns även ett av de största och äldsta museerna i världen, nämligen St Petersburgs eremitage. Museets samling omfattar mer än två miljoner objekt i form av skulpturer, målningar och andra konstverk.

Museet består av 350 salar och här hänger bland annat Rembrandt och Da Vinci-verk på väggarna. Som student, med giltigt studentkort, får man gå gratis på flera av stadens museer, bland annat eremitaget.