Mat och restauranger i St Petersburg

I Ryssland är det billigt att äta ute och i St Petersburg är det vanligt att man går ut och äter på restaurang ett par gånger i veckan. St Petersburg har ett livligt restaurangliv i olika prisklasser och med olika inriktningar.

Här finns restauranger från världens alla hörn men även många restauranger med lokala och ryska traditionella rätter.

En typisk rysk rätt är rödbetssoppa, eller Borsch som det heter på ryska, som vanligtvis serveras med en klick crème fraiche. Andra vanliga ryska rätter är Blini, som påminner om crêpes och bland annat serveras med kaviar, Pelmeni, som är en pastarätt och Shashlik som är grillspett.

Är man intresserad av att prova på traditionell rysk mat ska man besöka Kalinka Malinka som är en gemytlig rysk restaurang som serverar genuina ryska klassiker.

Till Kalinka Malinka söker sig många turister som vill ha en riktig rysk matupplevelse. En annan favorit bland turister i staden brukar vara Café Idiot. Här serveras rysk mat och personalen bjuder på en shot vodka till varje beställning.

Ett annat kök som är stort i St Petersburgs restaurangliv är det georgiska. Georgisk mat är spännande och annorlunda och det är väl värt att passa på och besöka någon georgisk restaurang om man är i staden.

Georgierna producerar även viner som kan var kul att testa. Ett georgiskt ställe som kan rekommenderas är Kavkaz restaurang som serverar dels elegant georgisk mat i restaurangdelen och lite enklare men ändå trevlig mat i sin bistrodel.

Är man mer intresserad av att äta internationell mat under sin vistelse i St Petersburg så är det inga problem. La Cucaracha är en populär mexikansk restaurang och bar som serverar vällagad mat i stora portioner till ett billigt pris.

Gillar man mexikansk mat är det väl värt ett besök, restaurangen har dessutom öppet till fem på natten under helger och är ett riktigt bra alternativ för den som blir hungrig under utekvällen.

Gillar man italienskt finns Mama Roma, en mysig liten restaurang som serverar aptitliga pizzor, pastarätter och annan italiensk mat med en bra vinmeny. I Ryssland är dock pizzorna något dyrare än vad vi svenskar än vana vid att betala här hemma.