Shopping i St Petersburg

St Petersburg är väl knappast känt som Europas shoppinghuvudstad men eftersom staden är en av Europas fem största städer så finns här en stor marknad som betyder ett stort utbud. Kläder är dock förhållandevis dyrt och framförallt importerade märkeskläder.

Utbudet är stort och det finns flera exklusiva butiker som Hugo Boss, Calvin Klein och Purple Club som säljer kläder från designers som Christian Dior, Prada och Costume National man får dock räkna med att betala nästan samma priser som i Sverige.

Är man ute efter att hitta billiga kläder till bra kvalité kan man kika på F.O.S.P., ett lokalt märke som bland annat gör snygga kostymer. Lokalt producerade kläder är billiga överlag. Vill man hitta någon snygg läderjacka kan man besöka någon av stadens marknader som ofta har ett relativt brett utbud till lockande priser.

På marknaderna vimlar det även av piratkopior och du kan exempelvis få tag på en ”rolexklocka” för en hundralapp. En stor central marknad är Aproksin Dvor som är öppen varje dag förutom måndagar.

Det är en rolig upplevelse att besöka marknaderna samtidigt som man kan hitta en del fynd. Vill man fynda är det dock inte kläder man ska köpa utan rysk vodka.

En flaska Stolichnaya Vodka kostar ungefär 20 kronor i Sankt Petersburg att jämföra med 218 kronor på systembolaget i Sverige. Även andra spritvaror och tobak är billigt i St Petersburg. Vad det gäller elektronik är priserna oftast som de svenska men om man har lite tur kan man hitta riktiga fynd.

Vid Zagorodny Prospekt finns det ett dussin elektronikaffärer inom en 200-meterssträcka och är man tålmodig kan det vara värt ett besök. St Petersburg är överlag en trevlig shoppingstad med ett utbud större än det svenska.

Det är lätt att hitta i St Petersburg och arkitekturen med de breda gatorna gör det svårt att gå vilse. Affärerna har vanligtvis öppet till klockan åtta på kvällen men vissa även senare än så.

Det finns även gott om småbutiker som är öppna dygnet runt. Besöker man staden före jul behöver man inte vara nervös för att hamna i långa köer så fort man ska handla något eftersom ryssarna ger bort sina gåvor på nyårsafton och ruschen brukar ligga under mellandagarna.